Kontakt

Nogometni Klub Kočevje
Trg Zbora odposlancev 30, 1330 Kočevje

NOGOMETNI KLUB KOČEVJE

Boštjan Majcen
+386 (0)31 658 895

sekretar NK Kočevje

Branko Kverh
+386 (0)41 404 446

predsednik NK Kočevje

info@nkkocevje.si

Pišite nam

Contact Form Demo

ZAČETKI KLUBA

ZGODOVINA NOGOMETNEGA KLUBA KOČEVJE

Organizirani začetki kočevskega nogometa segajo v leto 1920, ko je v okviru slovenskega kulturnega društva Svoboda Kočevje začela delovati nogometna sekcija. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja so na Kočevskem delovali kar štirje nogometni klubi:

v Stari Cerkvi nemški Sportklub Rapid, v Kočevju pa športni klub Jadran, ki so ga sestavljali kočevski gimnazijci, v športni klub Herold so bili vključeni predvsem obrtniški pomočniki, v športni klub Dijaški dom pa gojenci kočevskega dijaškega doma.

Prvo samostojno slovensko nogometno društvo na kočevskem je bil Sportni klub Kočevje, ki je gojil tudi druge športne aktivnosti. Treningi in tekme so potekali na igrišču za nekdanjim Dijaškim domom na današnji Reški cesti. Zelo zanimive so bile tekme z  mestnim tekmecem, nemškim športnim društvom Sportverein Rapid Gottschee. Že kmalu po drugi svetovni vojni je bil kočevski nogomet v sestavi » SD Bračič«, ime je društvo dobilo po narodnem heroju. Nato je bilo leta 1950 ime spremenjeno v društvo »Svoboda«, za tem leta 1951 v »Odred« in v drugem delu prvenstva v »Triglav«.

V letu 1952 so z odloki  po vsej Sloveniji nastajala telesno – vzgojna društva       »TVD Partizan ».Sredi petdesetih let prejšnjega stoletja so kočevski rudarji v okviru Delavsko prosvetnega društva Svoboda ustanovili sekcijo, ki je od jeseni 1956 nastopala pod imenom NK Rudar. Tekme med obema mestnima rivaloma so na stadion Gaj privabile tudi do tisoč obiskovalcev. Medsebojno rivalstvo je že presegalo vse meje in prišlo je leta 1960 do politično delegirane združitve  v skupni klub z imenom » NK Kočevje«.

V letu 1966 so na skupščini sklenili, da se bodo vključili v tekmovanje pod novim imenom » NK Rog Kočevje«. Klub je tekmoval s člani in mladinci, vendar vidnejših tekmovalnih uspehov ni bilo.V letu 1970 je bilo na skupščini kluba vrnjeno ime »NK Kočevje«.V začetku devetdesetih let so uspešno nogometno pot  bolj zaznamovale mlajše ekipe. Mladinska ekipa NK Kočevja  je v sezoni 1980/81 dosegla enega največjih uspehov z uvrstitvijo v prvo slovensko mladinsko ligo in v njej nastopali dve sezoni.

Na koncu devetdesetih let je le uspelo članskemu moštvu v sezoni 1990/91 osvojiti v štirinajst članski ligi NZ Ljubljana prvo mesto in v sezoni 1991/92 zaigrati tokrat že v 2. slovenski državni ligi.Leta 1991 je uprava NK Kočevja za sponzorja pridobila podjetje Avto – bum Kočevje in se tudi preimenovala v » NK Avto-bum Kočevje«. V tej sezoni je klub,  okrepljen  s takrat znanimi profesionalnimi nogometaši /med njimi so bili tudi taki, ki so pred tem igrali v znanih evropskih klubih kot so: Benfica, Dinamo, Sarajevo, a največ iz Olimpije/, osvojil v enotni 2. šestnajst članski državni ligi tretje mesto. A kočevska nogometna pravljica ni trajala dolgo, prišle so finančne težave sponzorja in klub se leta 1994 preimenuje v »NK Gaj Kočevje«. Z novim imenom so se kočevski nogometaši  v sezoni 1993/94, kot prvaki v 2 ligi , uvrstili v prvo nogometno ligo.

To je bil zgodovinski uspeh kočevskega nogometa in tudi kočevskega športa. V naslednjem letu je ekipa izpadla iz lige in v klubu so se začeli bolj posvečati mlajšim.V začetku stoletja je prevzel vodenje kluba g.Kverh Branko. V zadnjem letu NK Kočevje nastopa v 3.SNL z člansko ter  v ligah medobčinske zveze Ljubljana z ekipami mladincev, starejših in mlajših dečkov in cicibanov. V zadnjih letih so Občina Kočevje, Zavod za šport Kočevje, NK Kočevje, tudi delno s pomočjo NZ Slovenije in MNZ Ljubljana veliko prispevali k izboljšanju pogojev vadbe in tekmovanj nogometašev v našem mestu z izgradnjo nogometnih igrišč in garderobnih prostorov ter tribune za udobno spremljanje nogometnih tekem. Stadion Gaj, v istoimenskem športnem parku, je tako eden najlepših v Sloveniji, na kar smo vsi nogometaši še kako ponosni.

STARTER TRENING PACK

ŽE IMAŠ SVOJ PAKET ZA TRENIRANJE?

V klubu lahko naročite oblačila za treniranje. Kupite lahko posamičen kos ali komplet za trening.

POMOČ

SPONZORJI IN DONATORJI